18 Ocak 2013 Cuma

ŞİPSİ (ÇERKEZ TAVUĞU)


Bir çok çerkez tavuğu,tarifine göz gezdirdikten sonra,bu tarife nasıl bir başlık yazayım,bilemedim aslında...Nedenini sorarsanız,tüm tarifler birbirinden farklıydı.Bu ise,benim bir çerkez gelini olduktan sonra eşimin,ailesinden öğrendiğim bir tarif...Ve her hafta sonu marketten dönen eşimin,aldıkları arasında tavuk görmekten,gına getiren, bir tarif..Sanırım,eşimin annesinden alıştığı lezzeti yakalamaya başladım...

MALZEMELER
1 bütün tavuk
3-4 baş soğan
2-3 diş sarımsak
Tuz
karışık baharat
karabiber
2-3 yemek kaşığı salça
yarım su bardağı mısır unu

YAPILIŞI
Tavuğumuzu haşlıyoruz.Ayrı bir tencerede,yemeklik olarak doğradığımız soğanları,yağ ve salça ile kavuruyoruz.İyice kavrulduktan sonra,parçalara ayırdığımız,tavuğumuzu ekliyoruz.Az bir miktar da beraber kavuruyoruz.Bir miktar su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Ayrı bir kaseye yemeğimizin suyundan bir miktar alıp (kaynamadan) mısır unu,dövülmüş sarımsak,karışık baharat,tuz,ekleyip,iyice karıştırıyoruz.Mısır ununu yemeğimizin suyunu koyultacak miktarda isteğimize göre ayarlayabiliriz.Bu karışımı yemeğimiz kaynamadan ekleyelim.Yemeğimizin suyu koyulana kadar pişirelim.Yemeğimizin tadını biraz daha keskinleştirmek için,karışık baharatımıza ilave olarak,biraz daha karabiber ve pul biber ekleyebiliriz.Sıcak servis tercihimizdir.
İŞTE ,benim çerkez tavuğu tarifim ...Diğer tarifleri de an kısa zamanda deneyeceğim.


14 Ocak 2013 Pazartesi

PROFİTEROL

MALZEMELER
HAMURU
3 yumurta
100 gr. tereyağ (margarin)
1 su bardağı un
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı şeker
bir fiske tuz

MUHALLEBİSİ
30 gr. tereyağ(margarin)
1 buçuk su bardağı süt
2 buçuk çorba kaşığı un
1 çay bardağı şeker
isteğe göre vanilya

ÜZERİ İÇİN
1 paket çikolata sos



YAPILIŞI
 Margarini ufak bir tencerede suyumuzu ekleyerek eritelim.Kaynadıktan sonra,üzerine un, şeker ve tuzu ekleyerek karıştırıp pişirelim.Pişen hamurumuzu 15 dk.dinlendiriyoruz.Yumurtalarımızı birer birer kırıp hamurumuza sırayla yedirerek ekleyelim.Fırın tepsisine,yağlı kağıdımızı serip,yemek kaşığyla hamurlarımızı minik bezeler halinde sıralayalım.180 derece fırınımızda pişirelim.
Ayrı bir tencerede muhallebimizi,karıştıra karıştıra pişirelim. Bezelerimiz ve muhallebimiz soğuduktan sonra,bezeleri bıçakla açarak,birer kaşık muhallebimizle dolduralım.Üzerine çikolata sosunu hazırlayıp,istediğimiz malzemeyle süsleyelim.(ceviz,fındık,antep fıstığı,hindistan cevizi olabilir) Dört kişilik bir aile için ideal bir ölçüdür.İsteye göre,çikolata sos yerine eritilmiş çikolata da kullanılabilir.Ama biraz ağır oluyor.AFİYET OLSUN..

TEREYAĞLI BİTTER ÇİKOLATALI KEK(Cahide Jibek'ten)

MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı şeker
80 gr. bitter çikolata
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı süt
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
yarım portakal rendesi

YAPILIŞI
Çikolatayı benmari usulü bir kapta eritiyoruz.Eridikten sonra,tereyağımızı ekleyip.erimeye bırakıyoruz.Bu işlemi keki yapacağımız kapta yaparsak,karışımı kaptan kaba aktarmamış oluruz.Ayrı bir tarafta yumurtaları sarılarından ayırıyoruz.Yumurta beyazlarına bir fiske tuz atıp,mikserle çırpıyoruz.Eriyen tereyağ-çikolata karışımına,şeker,süt ve yumurtaları ekleyerek,hafifçe yediriyoruz.Ardından unumuzu eleyerek,kabartma tozu ve portakal rendesini ekliyoruz.Soğuk fırına 200 dereceye ayarlayıp,kekimiz kabarınca 180 dereceye getirip,pişmesini bekleyelim...Hayatımda yaptığım ve yediğim en güzel kek tarifi diyebilirim...